Saturday, April 22

Love and hate


Assalamualaikum w.b.t
First of all I wanna say sorry, cause not online since I'm to busy to handle an event at the hotel. And so busy with Ramadhan preparation. So, my internship will be finished at earlier of May. Yeay 😀! Finally dah nak habis dah. Too much things happen, but I still can enjoying my internship day. Back to the title, its about my new internship friends and the haters that hate my new friends. 

Idk for what you hating people so much. It is you're too good and can't teach a new trainee? Sometimes I don't understand with some of people that are to selfish. Can I ask you? Uh oh, its not a deep question...

"Before you getting to smart, kau tak belajar ke? Cikgu tak tunjuk ke macam mana nak buat. Adakah cikgu kau pun Selfish jugak sebab tak bagi ilmu?"

Tho trainee datang nak menimba ilmu. It is not wrong if you giving them some ilmu. And you just only a DEMI CHEF and some of them are just a COMMIS. So no need to be berlagak sangat lah yang kau ada power. And you can't use your power to the wrong way. Wanted to respected but the way you treat people such a rubbish. Its that layak, sampah dilayan nicely? Uh oh tak lahh, I'm just cakap je 😉

So we back to the Love.
Its really good to see them enjoying their internship at Dorsett Putrajaya. But I just can pray for them to be strong woman to face the guy that so selfish, and bullying person. Wherever you go, tipulah if tak pernah kena buli, kan? Take more ilmu to the right person, take as much you wanted to take, don't be shy, don't be scared. they just a human and not god. They just a human wanted a respect but treat others like a rubbish. So just let them be. Don't ever terpengaruh dengan budak budak macam tu. Sikit pun tak boleh pakai. 

Good Luck for them, and good luck for me yg dah nak habis intern ni 😂

Last but not least,
"Its English time. Uh oh its manglish time lahhh, malay + english. Btw sorry geng, English berterabur lah. Uhukkk, okay lah tu, ada effort 😄"

Monday, February 27

Maaf sebab busy

Hasil carian imej untuk green tumblr

Assalamualaikum w.b.t
Weh korang, aku mintak maaf sangat sebab busy, tak dapat nak blogwalking balik, takpe nanti tinggal je link dekat cbox. Nanti aku offday, aku bw back. Btw cuma nak cakap, aku tengah mood practical, so thats why aku busy sikit. Duty roster kadang tunggang terbalik, kadang sampai aku tak cukup tidur weh. Duduk kitchen bukan senang, kena hadap maki lagi, busy day lagi, function lagi. Lagi-lagi kalau dah 4star hotel. Kejap busy kejap lengang sikit. Memandangkan aku punya Hotel dikategorikan sebagai Hotel Mall Business, everyday agak busy dengan function mesyuarat. Dah nama pun Putrajaya, siapa je tak kenal bandar orang bekerja tu. 

Boleh lah jemput google "Dosett Putrajaya". Kalau rasa ada apa-apa yang memerlukan khidmat aku, tinggal je pesanan korang dekt cbox tu, ada masa aku reply dekat entry ni. Ye lah mana tau, nak mintak resepi makanan sedap 😁

Last but not least
"Sorry atas bahasa kau aku, aku selesa begitu weh. Sorry sangat."

Saturday, February 18

Komik Online Malaysia

Assalamualaikum w.b.t
Eh eh, update lagi 😁 Btw ni nak cerita sikit pasal Komik Online Malaysia. Apa-apa pun aku nak ucap terima kasih dekat Tomodachi sebab post dialah, aku jumpa Komik Online Malaysia ni. Website ni baru lagi sebenarnya, sebab tu tak famous sangat. Well said their comic so good tho, macam komik anime yang lain. But yang jadi best sebab dia bukan komik yang ikut tema novel zaman sekarang yang entah apa-apa. Eh tapi dalam semua novel yang pelik-pelik tu, ada juga yang best-best.




See, macam best je kan. Selain anime, support lah sikit page ni. Aku tengah waiting dia update episode yang baru tentang Hidden Princess ni. Serious aku cakap, jalan cerita dia ringkas, padat dan mudah difahami.

Last but not least
"Maaf atas kata kasar aku, maaf jika ada terguris hati. Uh uh entry kalini, aku just nak review pandangan aku tentang page ni je."

chatbox punya hal

Imej yang berkaitan

Assalamualaikum w.b.t
Entry kali ni pasal tutorial sikit. Ramai yang tak tahu guna cbox baru ni. Mula mula pakai aku pun konpius gak 😌😌 Tapi lepastu baru faham,

Bulatan merah tu kalau kita nak review blog orang, kalau yang sebelum ni, kita tekan nama dia automatik akan open new page then keluar lah blog orang tu. Benda ni sama je, cuma dia letak kat tepi tu je. Yang biru tu pulak patutnya korang letak link tu kat situ.

Nanti dia akan keluar macam ni. Nak letak gambar pun boleh, tak perlu pun takpe.

Sekian terima kasih.
p/s entry aku boring weh, takyah baca 😳

Last but not least,
"Maaf atas penggunaan bahasa kasar. Uh uh, i know entry aku tak berapa best sangat, tapi takpe, at least aku try. Hahahakkk 😁"

Thursday, February 2

Ig Review

Image result for shoes tumblr quotes

Assalamualaikum w.b.t
Harini nak review sikit Ig Shop yang aku use to buy a pair of shoes. That ig selling a collection of Macbeth. Aku dah lama sangat usha ig tu. sebab barang original always mahal. okay abaikan. Aku pun malas nak cakap panjang, cuma nak cakap service dia sangat bagus and they also jenis yang fast respon. Tak perlu lah korang nak tunggu lama ke dia reply. Nak berurusan dengan dia pun senang.

31 January
Aku whatsapp dia untuk barang yang aku nak, aku uruskan pembayaran time tu juga. Kalau ada CIMB cliks, semua easy je. Ha ha ha 😎 

Petang tu dia bagi aku track number. 

01 Febuary
Barang aku dah sampai rumah. Yeay ! 😋

Cepatkan service diaorang? Hahaha, pos laju always buat kerja dia dengan cepat.

No automatic alt text available. Image may contain: shoes and text
*Uh uh... Diaorang pun ada store sendiri dekat Sunway Pyramid dengan Sg Wang Plaza.

Image may contain: one or more people and shoes Image may contain: shoes
*Dia siap bagi free gift lagi tu. Okay ni nama dia Macbeth Fischer Black. So kepada sesiapa yang berminat atau addict with Macbeth, aku rasa korang patut usha Ig @extreme_malaysia ni.

The price of that shoes is quite expensive tho. Lebih baik korang datang kedai dia. This shoes aku beli online sebab aku takda masa nak ke kedai dia, cause aku busy practical. Aku beli dengan harga RM 359.00. Harga tu dah include harga pos. Harga kedai should be RM 349.00, so kalau korang rasa mampu beli lah. If tak aku sarankan jangan MEMBAZIR. And one more thing, 

"If you buy something, don't regret."
Okay nak cakap sikit pasal cbox aku ni. Idk how to get the old version, but the new one is so ugly laa, Sedih siaa 😭 menangis tak berlagu weh. 

Okaylah last but not least,

"Maaf atas pengunaan bahasa kasar. Maaf juga atas bahasa kau aku. Maaf lagi sekali sebab entry kali ni bosan, luls."

Sunday, January 22

"Tak semua benda boleh simpan lama..."

Image result for free tumblr photography

Assalamualaikum w.b.t
Orang kata,

"Tak semua benda boleh simpan lama, sayur pun akan busuk kalau simpan terlalu lama, ikan pun sama, buah pun sama, everything yang kita boleh simpan tak semestinya akan kekal lama, dan even boleh simpan lama pun, mostly akan tamat tempoh juga tempoh masa penyimpanan tu."
begitu jugak dengan perasaan. Kadang kala kita kena lepaskan something yang baik buat kita. Kalau simpan lama-lama pun akan sakit hati, lepastu mula lah nak broken ke apa. Entah lah weh, tetiba aku nak buat cerita sedih ni pun aku tak tahu. Mood harini semuanya bercampur baur. Bagi aku, aku tunggu orang lama mana pun, takkan pernah berbuah hasilnya. Lastly aku sendiri yang terluka. Aku susah kalau orang tu sendiri tak reti nak cakap "TAK SUKA", kadang suka sangat bagi harapan dalam orang tu tak sedar, Entahlah weh, tapi aku kira bersyukur sangat dengan apa yang aku ada sekarang. Keluarga, kawan2 dan orang sekeliling yang mengenali aku.

Aku pun tak tahu nak update apa lagi. Nak cerita panjang lebar, lari dari tajuk. Sebab aku pun sebenarnya malas nak taip pepanjang, Cuma nak pesan to every girls lah. If tunggu orang tapi hasilnya tak berbuah, more better aku syor kan kau move on je weh. Aku cakap ni, cukup tak guna kalau tunggu pokok tak berbuah. Kalau berbuah tu aku ucap tahniah lah. If tak move on je. Jangan lah cakap kau tak boleh move on, ingat satu cara ni kalau nak move on,
"Lupakan dia macam mana kau lupa Allah."
Ingat ayat tu sampai kau mati. Sebab manusia ni senang lupa Allah. Bila dah sedih, dah sakit dah susah, baru sibuk-sibuk menangis-nangis, merayu-rayu nak cari yang Maha Esa, sedangkan bila masa senang, masa dah enjoy, taknak pulak nangis-nangis, merayu-rayu pada Allah. Aku taknak cakap pada orang. Aku pun pesan pada diri juga,

Last but not least,
"Aku mintak maaf atas kata-kata kasar, "Kau Aku". Aku juga mintak maaf kalau ada tersentap dengan aku punya statement, but i just tell the truth laa. If kau nak nafikan pun, perati orang sekeliling, tak pun kau yg kena muhasabah diri 😉"

Saturday, January 14

A kitten


Assalamualaikum w.b.t
Harini nak cerita sedikit tentang apa yang berlaku. 

Jumaat, 13 Januari 2017
Masa tu hujan, tapi tak lebat, cuma hujan renyai-renyai je. Pagi tu abah ada dengar bunyi anak kucing tapi bila cari tak jumpa. Petang tu dalam pukul 2 macam tu, sebelum aku pergi kerja, aku cari lah suara anak kucing tu. Jenis aku, pantang kalau ada suara tapi tak jumpa. Memang aku akan cari sampai lubang cacing pun. Aku dengan ibu csri lah keliling rumah. Makin lama makin kuat, sekali tengok ada dekat bawah pokok cempedak belakang stor rumah jiran aku. Allah, masa tu perasaan aku dah tak boleh control weh. Menangis aku tengok anak kucing baru lahir then terbiar dihurung lalat, tapi nasib baik semut takda. Kalau ada semut tu aku rasa mati dah anak kucing tu. 

Aku bawa kucing tu balik. Tapi aku tahu ibu tak suka kucing sebab kucing berak merata, merosakkan perabot rumah, tapi aku tak peduli, aku bawak gak kucing tu balik. First time lah jaga kitten baru lepas lahir ni. Tali pusat pun tak tanggal lagi weh. seram sejuk aku nak jaga. Sebab ye lah kan, sensitivity tu kena ada. takut salah kang, mati pulak. So then aku letak dalam pasu ibu, since ibu tak suka kucing ada dalam rumah dia. Tapi takpelah, aku letak luar saja dan pukul 2.30 aku berangkat ke tempat kerja.

Aku kerja dengan perasaan cukup tak senang hati fikir pasal si kecik tu. Memang aku takut, risau si kecik tu jadi apa-apa. Tapi aku cuba kerja dengan hati yang tenang. Aku ada post pasal kitten ni kat twitter mintak pendapat lah sapa-sapa boleh tolong tapi aku lupa, aku bukannya hot sangat, orang nak reply tweet sampai tak cukup tangan aku nak reply 😂😂 okay yang tweet tu aku padam balik. Lepastu aku post kat wechat pulak. Lepas post, ha mula lah ada yang komen ngarut-ngarut. Suruh makan lah, suruh sembelih lah. Ish kita mintak tolong, tapi dia main-main pula. 

Lastly, Naz komen, Naz ni kawan sekolej dengan aku, dia kata,
"Jaga dia macam mana kau jaga baby, mandikan, bagi susu."
Okay lepas dia kata macam tu, aku pun berazam lah balik kerja nak buat semua tu, Yes aku buat weh. Aku keluar kerja around 11.30, aku punya cari kedai merata tak jumpa weh. kedai apa je bukak memalam buta ni. Then boleh pulak terlepas se7en E tu, tak boleh nak cerita apa lah kan. Tapi lepastu aku ada jumpa satu kedai runcit yang orang kata agak kecil juga kedainya, still bukak lagi, aku pun pi lah beli susu dutch lady yang low fat punya. Aku beli sepaket tau, dalam tu ada 6 kotak. Aku ingatkan boleh lah buat sampai sebulan dua bulan.

Sampai je rumah, aku tak pikir apa dah, aku terus bukak air susu tu, aku terus bagi si kecil tu minum susu, Kau nak tahu tak betapa laparnya dia masa tu. Nak nangis aku tapi aku tahan je. Okay then aku mandikan dia sebab dah comot gila, full dengan taik-taik dia. But okay aku dah bagi minum susu yang banyak, dah mandikan okay dia pun dah lena, so masuk lah tidur.

Sabtu, 14 Januari 2017.
Pagi ni aku bangun, kira aku nak bagi susu lagi. Aku tengok dalam pasu dah takda anak kucing tu. Punyalah aku risau, aku cari keliling rumah, aku cari keliling rumah atok aku, rumah jiran aku, Aku tak tahu berapa kali aku tawaf. Aku dah nak nangis masa tu. Lepastu aku fikir positif, mungkin ibunya dah ambil. Tapi at the same time, aku risau juga, takut kena baham anjing ke, atau ada yang ngusik ke. Tapi walaubagaimanapun, aku tetap kena positif kan otak jugak. Maybe ibu dia nak ambil anak dia yang tercicir. So about susu yang aku beli tu, takpelah aku simpan buat bagi minum si Uteh tu.
*****

Rasa sedih, sebab tak pernah bela kucing. Tapi bagi aku bagi kucing jalanan makan sudah cukup buat aku happy. Kotor macam mana pun seekor kucing jalanan tu, jangan fikir dia tidak punyai hati dan perasaan. Walaupun dia seekor binatang. Bagi aku tak salah pun kau kongsi rezeki pada kucing-kucing jalanan tu, mana tahu rezeki kau lepastu melimpah ruah? Depan aku jangan sekali kau kurang ajar dengan kucing jalanan. Aku cukup pantang orang kurang ajar dengan kucing.

Last but not least,
"Aku mintak maaf atas kata-kata kau aku. Aku jugak mintak maaf kalau ada yang tersinggung. Aku juga mintak maaf kalau ada typo 😁 Aku juga seorang manusia berdosa tapi jangan lah kau tambah dosa sebab nak seksa binatang."

Friday, January 13

Everything's new

Related image

Assalamualaikum w.b.t
First of all aku rasa terkejut sebab dah lama tak berblogging, dah lama tak bukak blog, semua kena belajar baru weh, dari dashboard, sampai lah ke isi dalam. cbox pun dah baru. Code dia pun aku kurang faham sikit, tapi bantai lah. Aku cuba pahamkan sikit-sikit. Sorry, new year ni aku takda update blog. Everything post dalam ni semua aku dah delete. Ada rasa malu sikit baca post lama-lama. Hiks  🙊. Oh yaaa, aku suka dia punya bahagian posting ni. Boleh letak emoji lol. That's so cute. 

okay berbalik pada tajuk. Aku pun dah masuk alam 20's walaupun belum ofiicialy 20's but its okay, aku akan cuba be like 20's person. Matured lah maybe. Cuma nak khabor sikit lah ni. Belajar pun dah habis, tinggal practical. And aku tak sabar nak belajar habis sepenuhnya. Nak kerja, nak kejar kerjaya. So far cita-cita tu dah 80% nak tercapai so, another 20% I need usaha lebih lagi. 

but people's said,
"Awal lagi dah practical. Umur baru nak cecah 20 dah practical. Lek lah belajar lagi"
Tu apa yang people always said lah. Oh then kau kesah apa? Ye lah, bukan nak marah ke apa. Tapi dah aku masuk kolej awal, then everything its not what i'm expected kot. kitaorang punya study dipendekkan masa untill 2years and half. Then practical only 4 month and half. So nak tanya, kau ke management kolej aku yang kau boleh judge gitu?  Okay-okay taknak marah. But kalau semua benda tak kena pada kau, means kau yang bermasalah. not me, okay?

Okay okay last but not least ni nak kasi tahu,
"Mohon abaikan english broken aku, dan aku mintak maaf atas pengunaan bahasa kau aku."